woensdag 9 oktober 2013

Het Avondmaal




Een mooi uitgegeven boekje met leeslint waarin het proces beschreven staat van de voorchristelijke cultus tot transsubstantiatie.
De schrijfster vertelt in haar eigen, kenmerkende stijl over de gebeurtenissen in de tijd van het begin van de  jaartelling in heldere bewoordingen. Door deze helderheid komt de essentie van de gebeurtenissen aan het licht. Wat was het wezenlijke van de ontwikkelingen in de tijd van het leven van Christus op aarde? En wat werd anders en leerde Christus aan zijn leerlingen?

Judith von Halle geeft een duidelijk beeld van die tijd en van de ontwikkeling die de mensheid sindsdien is gegaan waardoor je een duidelijk gevoel krijgt voor het verschil tussen toen en nu.
De wereld werd toen anders beleefd door de mens, de hemel was dichterbij en helemaal niet abstract zoals wij er in onze tijd over praten en denken. Door die ontwikkeling kijken wij met meer afstand  en stellen de vraag: wat is nu nog de betekenis van het avondmaal? Is die betekenis er nog wel? Judith von Halle geeft haar antwoord op deze vragen en laat aan de hand van drie onderdelen: het Pesachfeest, de voetwassing en de transsubstantiatie de metamorfose die plaatsvond zien en beschrijft welke betekenis dit kan hebben voor mensen in onze tijd.

Marijke Steenbruggen