zaterdag 19 oktober 2013

Wordt vervolgd

de logica van karma en reïncarnatie


Twintig jaar geleden zou het onderwerp bijzonder zijn geweest, maar inmiddels is de belangstelling voor karma en reïncarnatie gewoon geworden.
Michiel Rietveld is van mening dat dit komt omdat het onderwerp aan de orde is in deze tijd en hij meent dat je er baat bij kunt hebben als je op de hoogte bent van de logica die ten grondslag ligt aan de werking van herbelichaming en levenslot. 
Na een inleidend woord van Hans Stolp maakt  Rietveld duidelijk dat hij het onderwerp benadert vanuit de werkhypothese dat karma en reïncarnatie bestaan, het zijn realiteiten, maar de verklaring ervan onttrekt zich principieel aan de materiele wereld die weegbaar, telbaar en meetbaar is. Dat is een uitdagend uitgangspunt! Vervolgens bouwt hij zijn betoog logisch op door de lezer uit te nodigen mee te gaan in zijn verhaal en mee te doen met de oefeningen, waardoor je zelf ervaringen opdoet die je iets kunnen leren.   

Wat de auteur knap gedaan heeft is dat hij voor de ideeën van Rudolf Steiner eigen woorden heeft gevonden. Het ingewikkelde van het onderwerp is dat je alleen uit eigen ervaring over nieuwe ontdekkingen kunt vertellen, heb je die eigen ervaring niet dan blijft het praten óver of reproduceren van wat je gehoord of gelezen hebt van anderen.  Rietveld wisselt eigen ervaring en eigen onderzoek af met ideeën van Steiner en heeft daar een knappe balans in gevonden. 
Het accent ligt op het mee kunnen denken met de logica van zijn werkhypothese om van daaruit tot eigen waarnemingen en ervaringen te komen. 
Wil je meer over herbelichaming en levenslot weten, dan is dit een goed leesbaar boek.

Marijke Steenbruggen